Zapytania ofertowe Inteligentny Rozwój 2014-2020
05.07.2019
ZAPYTANIE OFERTOWE - ZAKUP KOMPONENTÓW PASZY
https://bazakonkurencyjnosci.gov.pl/publication/view/1194208
03.07.2019
ZAPYTANIE OFERTOWE - ZAKUP NARYBKU
https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/publication/view/1193711#info
ZAPYTANIE OFERTOWE nr 01/2018
Skrócony opis przedmiotu zamówienia
- Przedmiotem zamówienia jest usługa badawczo - rozwojowa w postaci oceny wpływu podawania wybranych surowców paszowych na wzrost, stan zdrowotny i wartość odżywczą mięsa pstrąga tęczowego.
- Przedmiot zamówienia, o którym mowa w pkt 1 niniejszego rozdziału zapytania ofertowego, obejmuje:
a) Przygotowanie pasz ekstrudowanych o wskazanych przez Zamawiającego poziomach mączki z Tenebrio molitor oraz Amarantus cruentus. Udział pozostałych składników receptury oraz parametrów technologicznych procesu ekstruzji będzie podany przez Zamawiającego. Przygotowane pasze muszą umożliwić badanie strawności pokarmowej jedną z metod referencyjnych (najlepiej metodą wskaźnikową).
b) Ocenę parametrów technologicznych pasz o różnych poziomach mączki z T. molitor oraz A. cruentus, a w szczególności ocenę: twardości, pływalności, stabilności oraz wytrzymałości na zgniatanie.
c) Wykonanie testów żywieniowych na pstrągu tęczowym o masie minimum 100g obejmujących:
i. określenie strawności pozornej podstawowych składników przygotowanych pasz a w szczególności strawności białka surowego, tłuszczu surowego, popiołu surowego, związków bez-azotowych wyciągowych
ii. określenie wpływu pasz przygotowanych wg receptur Zamawiającego na standardowe wskaźniki wzrostowe pstrąga tęczowego w warunkach laboratoryjnych
iii. określenie wpływu pasz przygotowanych wg receptury Zamawiającego na stan zdrowotny ryb poprzez wykonanie:
- standardowych badań hematologicznych,
- biochemicznych surowicy krwi, w tym określenie poziomu: białka ogólnego oraz frakcji albumin i globulin, glukozy, trójglicerydów, cholesterolu, amoniaku, kreatyniny oraz aktywności enzymów w tym: aminotransferazy alaninowej i asparginianowej oraz fosfatazy alkalicznej
- badań histologicznych a w szczególności oceny stanu tkanki wątrobowej i jelit ryb doświadczalnych
d) Wykonanie oceny wartości odżywczej ryb wyhodowanych w ramach testów żywieniowych obejmującej zawartość podstawowych składników odżywczych oraz skład kwasów tłuszczowych.
- Załącznik nr 1 Formularz ofertowy.docx
- Załącznik nr 2 Oświadczenie dot. powiązań.docx
- Załącznik nr 3 Wykaz projektów i publikacji.docx
- Załącznik nr 4 Wykaz osób i zasobów technicznych.docx
- Zapytanie ofertowe.pdf
- protokol.pdf